Иран шаље 15.000 елитних војника у Сирију?

Око 15.000 елитних војника спремно је да уђе у Сирију како би учествовало у одбрани Асадовог режима. Велика Британија и Катар већ неко вријеме помажу побуњеницима. Како преносе кинески медији, Иран ће у наредних неколико дана упутити 15.000 војника како би помогао режиму Башара ал Асада да успостави ред у побуњеним градовима. Овај поступак Техерана […]

субота, фебруар 11, 2012 / 13:50

Око 15.000 елитних војника спремно је да уђе у Сирију како би учествовало у одбрани Асадовог режима. Велика Британија и Катар већ неко вријеме помажу побуњеницима.

Како преносе кинески медији, Иран ће у наредних неколико дана упутити 15.000 војника како би помогао режиму Башара ал Асада да успостави ред у побуњеним градовима. Овај поступак Техерана означиће тачку ескалације сукоба у Сирији у регионални рат са непредвидивим послиједицама.

Наводе кинеске штампе делимично потврђују и извори у Израелу, који кажу да ће Иран послати специјалне јединице зване Кудс, које су већ ратовале у Ираку. Кинески лист „Женмин жибао", који преноси ставове владајуће Комунистичке партије, тврди да ће максималан број иранских војника на тлу Сирије бити 15.000.

Британски „Телеграф" објавио је и да је прекаљени ветеран иранске војске, командант јединице Кудс Касем Сулејмани, већ у Сирији гдје савјетује Асадов режим о начинима како да сузбије побуну која траје већ 11 мјесеци. Израелски листови „Хаарец" и „Телеграф" дјелимично су потврдили наводе кинеске штампе, процјенивши да ће у Сирију ући један дио јединице Кудс, која броји 15.000 људи, као и да се један број иранских савјетника већ налази у Сирији.

„Телеграф" је навео да се командни центар иранских трупа у Сирији налази у близини Дамаска.

Деманти Техерана

Званични Техеран демантовао је да ће послати војнике у Сирију. Шеф државне новинске агенције Реза Могадаси рекао је за „Глас Русије" да његова земља неће учествовати у борбеним операцијама.

– Колико знам, не постоји нити ће постојати план да се ирански војници пошаљу у Сирију – рекао је Могадаси.

Израелски веб сајт Дебка.com, познат по добрим изворима у обавештајној заједници, навео је да се у Ирану већ налазе војници из Велике Британије и Катара, гдје пружају савјетничке услуге побуњеницима из Слободне војске Сирије.

Према вебсајту, овај податак је био главна тема разговора Асадових људи са шефом руске контраобавјештајне службе Михаилом Фрадковим у уторак.

Сукоб у Сирији, према оцјени аналитичара, ескалирао је до тачке у којој више није могуће избјећи даље распламсавање рата.
– Постоји велики ризик да би се сукоб у Сирији могао претворити у сукоб Америке и Русије преко посредника – рекао је Ендрју Таблер, експерт за Сирију на вашингтонском Институту за Блиски исток.

– Мислим да ће се различите земље региона „кладити" на Слободну армију Сирије. Оружје за обје стране у сукобу већ стиже преко Либана, а доћи ће и из Јордана, Турске, Ирака, Русије… Све те земље оперисаће у Сирији.
– У овом тренутку не размишљамо о претварању сукоба у нешто што смо већ имали током Хладног рата. То ипак не значи да то неће бити тако.

Без наде за мир

Познаваоци прилика у Сирији често се споре око улоге Башара ал Асада у процесу одлучивања у овој медитеранској земљи.

Док једни вјерују да Башар влада чврстом руком, други су увјерени да је предсједник само марионета у рукама свог брата Махера. Шта год да је случај, веома је мало вјероватно да би се у Сирији могао одвити египатски сценарио, у коме је владар отишао са „трона", али је режим наставио да живи: бројни припадници породице Асад контролишу најразличитије полуге моћи у држави и одлазак Башара ал Асада био би могућ само уз пуну демонтажу режима.

Ово, нажалост, готово искључује миран одлазак Асада, а уколико се покажу тачним тврдње да је Иран одлучио да интервенише у Сирији и укључи се у борбе у Хомсу и другим градовима, ситуација би могла да се претвори у велики регионални конфликт.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор