Ласер загријао алуминијум на два милиона степени!

Научници су коришћењем најјачег ласера на свијету загријали парче алуминијума на рекордних два милиона степени Целзијусових, што је топлије од Сунчеве короне. Експеримент је трајао краће од једног трилионитог дијела секунде, али би могао да помогне научницима да открију тајне из центра нашег Сунца и осталих звијезда. Научницима је раније успијевало да у плазму претворе […]

петак, јануар 27, 2012 / 07:41

Научници су коришћењем најјачег ласера на свијету загријали парче алуминијума на рекордних два милиона степени Целзијусових, што је топлије од Сунчеве короне.

Експеримент је трајао краће од једног трилионитог дијела секунде, али би могао да помогне научницима да открију тајне из центра нашег Сунца и осталих звијезда.

Научницима је раније успијевало да у плазму претворе гасове, али су стручњаци из лабораторије СЛАЦ америчког Министарства одбране први пут створили плазму од чврсте материје.

Резултате експеримента у журналу "Природа" представио је коаутор истраживања Боб Неглер. Он је написао да су ултракратки таласи ласера ЛЦЛС прво пробили чврсту алуминујумску материју, а потом створили парче плазме у облику коцке, са страницом дужине једног хиљадитог дијела центиметра.

Испитивањем узорка ове суперзагријане материје у лабораторијским условима, научници ће моћи да разумију процес нуклеарне фузије и плазму који напајају Сунце.

"Ласер ЛЦЛС је заиста задивљујућа машина", написао је Сем Винко, истраживач са Универзитета Оксфорд и вођа овог научног рада.

Он је написао да је екстремно загријавање чврсте материје важно са научног становишта, јер омогућава разумијевање услова који владају у звијездама и центрима гигантских планета у Сунчевом систему и даље.



Оставите одговор