Снимање филма о 12 беба почиње у априлу, глуми Малкович?

Према његовим ријечима, снимање филма о једној од највећих трагедија која је задесила Бању Луку на самом почетку грађанског рата у БиХ долази у прави час, јер се управо захуктала негативна медијска кампања против српског народа, коју је свесрдно помогла холивудска глумица Анђелина Џоли својим редитељским првенцем "У земљи крви и меда". "Мислим да ће […]

петак, јануар 20, 2012 / 22:37

Према његовим ријечима, снимање филма о једној од највећих трагедија која је задесила Бању Луку на самом почетку грађанског рата у БиХ долази у прави час, јер се управо захуктала негативна медијска кампања против српског народа, коју је свесрдно помогла холивудска глумица Анђелина Џоли својим редитељским првенцем "У земљи крви и меда".

"Мислим да ће послије филма ‘Тежина срца’ многе ствари бити јасније и да ће се у свијету слика о Републици Српској и српском народу у цјелини у великој мјери промијенити. Овај потез биће добра промоција Српске, али и једна врста умјетничког оружја којим ћемо се морати борити против недобронамјерних", рекао је Јевђенић за бањолучки "Фокус".

Он је додао да ће на овом пројекту сарађивати са филмским радницима из Лос Анђелоса, као и да ће филм подржати Европска унија. "Ријеч је о значајном пројекту за Српску, који треба у свијет да однесе праву слику неправде и трагедије", истиче Јевђенић.

Он је открио да ће главну улогу у овом остварењу, по свему судећи, глумити легендарни холивудски глумац Џон Малкович. "Првобитно је главна улога била намијењена још једној холивудској легенди, Мајклу Дагласу, који је био озбиљно заинтересован за учешће у овом пројекту. Међутим, његово здравствено стање не дозвољава путовања и већи напор, тако да ће, највјероватније, његово мјесто заузети Џон Малкович. Главна женска улога повјерена је глумици Паз Вега", појаснио је Јевђенић.

Филм ће у потпуности бити снимљен на енглеском језику, како би се западним гледаоцима пренијела универзална прича о смрти 12 бањолучких беба, које су умрле због недостатка кисеоника, заустављеног у Београду по налогу НАТО и западних сила.

Кисеоник је тих дана било немогуће доставити копненим путем од Београда до Бањалуке, будући да су здружене хрватско-муслиманске снаге прекинуле сваку друмску везу између Крајине и Србије. Алтернатива је био ваздушни пут, међутим, Савјет безбједности УН забранио је летове над територијом БиХ, па је тако авион са кисеоником остао на писти у Београду.



Оставите одговор