Седмица Марка Шикуљака: Хајдук (Hajduk)

Говори о времену непосредно након завршетка Великог рата 1918. мада би без тадашње костимографије могао да прође и као период након Отаџбинског, 1995. Ратни ветерани се враћају након ослобођења Србије. Од два најбоља друга један добије позив да ради у полицији, а други се баш и не сналази у поратном времену. Умјесто да потеже везе, […]

четвртак, јануар 19, 2012 / 07:37

Говори о времену непосредно након завршетка Великог рата 1918. мада би без тадашње костимографије могао да прође и као период након Отаџбинског, 1995.

Ратни ветерани се враћају након ослобођења Србије. Од два најбоља друга један добије позив да ради у полицији, а други се баш и не сналази у поратном времену.

Умјесто да потеже везе, радије надничи код газде који се обогатио лиферујући војсци жижљиво брашно; и пребије га након што му не исплати све дневнице.

У полицији од свог друга, кога су рибали јер је састављао списак новобогаташа, чује: У пробоју фронта прво иде пјешадија, па артиљерија, па позадина и забушанти. У миру налево круг, и забушанти први уграбе повластице.

Након што стражари пусте газду да ветерана рата за уједињење јужних Словена пребије у полицијској згради, бјежи и одмеће се у хајдуке.

Прво од газде-насилника пушком наплати своје дневнице, и баци у ватру обвезнице ратне одштете. Тадашње ваучере, које су профитери откупљивали од сиротиње која није имала шта да једе, чекајући да Аустрија отплати одштету.

После се прозлије, и почне пљачкати редом, убијајући оне који га гоне. Пјесма га опјевала, а главе дошла неопрезност жене код које се крио, и најбољи друг-пандур.

М.Ш.

 

(Режија: Александар Петковић; Светозар Цветковић, Бранислав Лечић, Павле Вујисић)0 КОМЕНТАРА

  1. Moze li mi neko poslati torrent ovog filma, ili da sam napravi torrent pa da skinem ovaj film?

    Ovo je jedan od najboljih filmova koji sam gledao. Trazio sam po internetu da skinem i u dvd klubu ali nema. Bio bih vam jako zahvalan da mi posaljete link, jer je ovo film koji sigurno vrijedi imati u svojoj kolekciji. Nije ni cudo sto se ovaj film ne prikazuje na televiziji, ali se zato neki domaci filmovi mogu reprizirati po pet puta zaredom…

  2. Ово су једине получестите улоге два глумца које ће потомство памтити једино по монолозима са политичких трибина и говорница а ни по једном једином из филма или позоришта…:P

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *