"Пријатељи суда" позивају на преиспитивање закључака пресуде Готовини и Маркачу

Група од 12 америчких, канадских и британских правних и војних стручњака позвала је Жалбено вијеће Хашког трибунала да на основу њиховог стручног мишљења преиспита закључке првостепене пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу о незаконитиом гранатирању током војне акције "Олуја" 1995. године. Потписујући се као "пријатељи суда" група правних стручњака у писму које је […]

недеља, јануар 15, 2012 / 17:13

Група од 12 америчких, канадских и британских правних и војних стручњака позвала је Жалбено вијеће Хашког трибунала да на основу њиховог стручног мишљења преиспита закључке првостепене пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу о незаконитиом гранатирању током војне акције "Олуја" 1995. године.

Потписујући се као "пријатељи суда" група правних стручњака у писму које је 12. јануара упутила Хашком трибуналу наводи да је "пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу донесена на основу погрешног закључка". Они у писму обезвређују закључке и налазе превостепеног Расправног вијећа у односу на употребу артиљерије као мјеру застрашивања српског становништа за одлазак са подручја Крајине и као методу провођења злочиначког подухвата".

У посебном додатку наводи се да је "нарочито спорна одредба о прагу толеранције грешке пада артиљеријских пројектила у кругу од 200 метара, јер су признати међународни стандарди 400 метара".

У писму се наводи да је "пресуда Готовини неправедна и због тога што је истрага потврдила да су војни циљеви гађани са 96-одстотном тачношћу, па је упитно зашто је такав напад окарактерисан као незаконит".

Правници и војни стручњаци закључују да би потврђивање такве пресуде имало дугорочне импликације на међународно хуманитарно и ратно право, а тиме и на будуће оружане сукобе у свијету – преносе медији.

Портпарол Хашког трибунала Нерма Јелачић потврдила је јуче да је писмо примљено и да ће бити предато на разматрање Жалбеном вијећу.

Хашки трибунал изрекао је 15. априла прошле године казну од 24 године затвора хрватском генералу Анти Готовини и 18 година затвора Младену Маркачу, прогласивши их кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ био присилно и трајно уклањање српског становништва са подручја Крајине у Хрватској. Генерал Иван Чермак ослобођен је по свих девет тачака оптужнице.

Акција хрватске војске "Олуја" почела је 4. августа 1995. године гранатирањем насељених подручја сјеверне Даламције, Кордуна, Лике и Баније. Потом су хрватске снаге, уз одобрење и подршку НАТО-а, а у садејству са ХВО и Армијом БиХ, извршиле агресију на та подручја која су била под заштитом УН.

За свега неколико дана са вјековних српских огњишта протјерано је око 220 000 становника, убијено је 1 934 лица, од којих 1 196 цивила и причињена је огромна материјална штета.



Оставите одговор