Обама: Напуштање Ирака крај једног великог поглавља

Предсједник САД Барак Обама рекао је да америчка војска мирно напушта Ирак остављајући стабилну државу и затварајући "једно од изванредних поглавља у историји америчке војске”. Обилазећи америчке војнике у бази Форт Брег у Северној Каролини, Обама је одао признање америчким трупама које су се бориле у Ираку. Амерички предсједник је нагласио да је деветогодишњи ангажман […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 08:19

Предсједник САД Барак Обама рекао је да америчка војска мирно напушта Ирак остављајући стабилну државу и затварајући "једно од изванредних поглавља у историји америчке војске”.

Обилазећи америчке војнике у бази Форт Брег у Северној Каролини, Обама је одао признање америчким трупама које су се бориле у Ираку.

Амерички предсједник је нагласио да је деветогодишњи ангажман у Ираку окончан часно „можда не коначном битком, већ коначним маршом кући”.

Он је додао да „има нечег посебног у крају рата који је трајао толико дуго”.

Све америчке војне снаге повући ће се из Ирака до 31. децембра. Америчка војска извршила је инвазију на Ирак 2003. године. Обама је ипак обећао да ће САД наставити да помажу Ирак.

Више од 200 америчких војника из војне базе Форт Брег погинуло је у девет година сукоба у Ираку. Укупно 4.500 америчких војника погинуло је у Ираку, док је 32.000 рањено.



Оставите одговор