Б. Тадић: КФОР треба слободно да се креће, али ако не превози царинике

Држава Србија сматра да је потребно омогућити несметано кретање Кфора и Еулекса по путевима на сјеверу Косова, под условом да не превозе припаднике приштинских институција – изјавио је синоћ предсједник Србије Борис Тадић. Тадић је у писаној изјави нагласио да је потребно у најкраћем року омогућити нормално снабдијевање јединицама Кфора и у ту сврху и […]

субота, октобар 22, 2011 / 09:22

Држава Србија сматра да је потребно омогућити несметано кретање Кфора и Еулекса по путевима на сјеверу Косова, под условом да не превозе припаднике приштинских институција – изјавио је синоћ предсједник Србије Борис Тадић.

Тадић је у писаној изјави нагласио да је потребно у најкраћем року омогућити нормално снабдијевање јединицама Кфора и у ту сврху и њихово несметано кретање, те подвукао да политички представници Срба са сјевера Косова треба да дјелују у правцу могућих и одрживих рјешења, која су на добробит грађана.

– Снабдијевање и кретање Кфора је обавеза на основу споразума у Куманову, који је наша држава прихватила, као и Резолуције 1244 Савјета безбједности УН. Кретање Еулекса је омогућено Планом од шест тачака генералног секретара УН Бан Ки Муна, који је одобрио СБ УН – навео је Тадић.

Он је додао да је неопходно обезбиједити мир и стабилност на Косову и Метохији и позвао Кфор и Еулекс да се уздрже од једностраних акција и примјене силе на сјеверу Косова.

– Сваки насилан корак у правцу уклањања барикада води у даље заоштравање кризе и удаљава нас од постизања рјешења на сјеверу Космета. Позивам грађане да се уздрже од било каквих аката насиља и реакција на могуће провокације које би оправдале употребу силе против њих – закључио је Тадић.



Оставите одговор