Српски ПЕН домаћин конгреса Међународног ПЕН центра

Први пут у историји свог постојања српски ПЕН центар биће домаћин конгреса Међународног ПЕН центра који ће се одржати у Београду од 12. до 18. септембра под слоганом "Литература – језик свијета”, саопштио је ПЕН центар Србије. Српски ПЕН центар, кога је Међународни ПЕН центар изабрао за домаћина 77. конгреса, најавио је присуство више од […]

субота, септембар 10, 2011 / 10:09

Први пут у историји свог постојања српски ПЕН центар биће домаћин конгреса Међународног ПЕН центра који ће се одржати у Београду од 12. до 18. септембра под слоганом "Литература – језик свијета”, саопштио је ПЕН центар Србије.

Српски ПЕН центар, кога је Међународни ПЕН центар изабрао за домаћина 77. конгреса, најавио је присуство више од 200 делегата из стотинак земаља и учешће бројних познатих писаца са свих континената, који ће уједно бити и учесници Књижевног фестивала Free the Word (Ослободи ријеч) у Београду, Новом Саду и Нишу као и низа књижевних вечери и сусрета са публиком.

У Београд, као гости српског ПЕН центра, поред осталих, долазе и најугледнија свјетска књижевна имена: Џон Ралстон Сол, садашњи председник Међународног ПЕН-а, као и Ђерђ Конрад, Андреј Битов, Кристофер Хоуп, Ана Бландијана, Драго Јанчар, Алек Попов, Ејдријен Кларксон, Амир Ор, Екбал Барака, Хосам Насар, Титос Патрикиос, Анастасис Вистонитис, Мохамед Салмави, Димитар Башевски, Алексеј Слаповски, Ванг Ђиаксин, Дионис Сјотис и Нелофер Пазира.

Међу гостима биће и угледни преводиоци српске књижевности у свијету: Гага Росић, Жела Георгијева, Дуња Бадњевић и Дина Катан Бензион.

На иницијативу предсједника ПЕН-а, Сола, одржаће се и сусрет писаца Балкана, посвећен јачању регионалне сарадње.

У току 77. Конгреса одржаће се књижевни фестивал под називом „Ослободи реч” и друге мултилингвалне књижевне вечери на више локација у граду, поред осталих и на балкону Народног позоришта, где ће писци уживо читати стихове и одломке из дјела.

Књижевни фестивал ће 16. и 17. септембра бити одржан у Новом Саду и Нишу а гостујући писци и делегати посетиће такође Ковачицу и Сремске Карловце.

На отвореним просторима у Београду, у току одржавања конгреса, сваке вечери биће организоване пројекције најуспјелијих филмских екранизација литерарних дјела, саопштио је ПЕН центар Србије.



Оставите одговор