Егереши: Проблеме између Србије и Војводине ријешити дијалогом

Предсједник Скупштине АП Војводина Шандор Егереши рекао је да се проблем између Србије и Војводине, који је настао због изостављања питања враћања покрајинске имовине из Приједлога закона о јавној својини не може ријешити диктатом, већ дијалогом Београда и Новог Сада. "Излаз за питање враћања неке имовине Војводини, али и друге осетљиве теме могу се решити […]

субота, септембар 10, 2011 / 10:41

Предсједник Скупштине АП Војводина Шандор Егереши рекао је да се проблем између Србије и Војводине, који је настао због изостављања питања враћања покрајинске имовине из Приједлога закона о јавној својини не може ријешити диктатом, већ дијалогом Београда и Новог Сада.

"Излаз за питање враћања неке имовине Војводини, али и друге осетљиве теме могу се решити једино дијалогом, а не диктатом Београда. Јер, то што тражимо да се унесе у Предлог закона о јавној својини није против државе Србије, већ напротив, у интересу и покрајине и републике", рекао је Егереши за новосадски "Дневник".

Он је додао да би у смислу европских интеграција био велики корак уназад уколико Скупштина Србије не прихвати војвођанске амандмане на поменути закон.

"Наравно, био би то велики корак уназад, како на европском путу државе, тако и у односу на покрајински Статут и Закон о надлежностима Војводине, који Војводини гаратују права на одређену имовину. Ипак, не бих да прејудицирам одлуку републичког парламента о амандамнима Војводине на Предлог закон о јавној својини, јер је она искључиво у његовој надлежности", рекао је Егереши.

На захтјев Владе АП Војводине у понедјељак, 12. септембра, биће одржано ванредно засједање покрајинског парламента, а једина тема посланичких дискусија биће амандмани на Приједлог закона о јавној својини.

Амандманима се тражи да Војводина и у Закону о јавној својини добије власништво над објектима који су грађени парама из Покрајинског фонда за капитална улагања, као и над регионалним путевима и пругама. Уколико буду прихваћени, амандмане ће покрајински парламент упутити на усвајање Скупштини Србије.



Оставите одговор