Због непостојања буџета сви пројекти у БиХ стали

Иако је Уставни суд БиХ донио одлуку да привремено финансирање може бити продужавано све док је потребно, држава ускоро неће имати новца да покрије трошкове – упозоравају економски стручњаци. "Истина је слиједећа – за 11. и 12. мјесец биће огроман проблем подијелити плате", рекао је замјеник министра финансија и трезора БиХ Фуад Касумовић, наводећи да […]

четвртак, август 25, 2011 / 18:22

Иако је Уставни суд БиХ донио одлуку да привремено финансирање може бити продужавано све док је потребно, држава ускоро неће имати новца да покрије трошкове – упозоравају економски стручњаци.

"Истина је слиједећа – за 11. и 12. мјесец биће огроман проблем подијелити плате", рекао је замјеник министра финансија и трезора БиХ Фуад Касумовић, наводећи да су због неусвајања буџета готово сви пројекти БиХ заустављени, али да су, с друге стране, привременим финансирањем осигуране плате за босанскохерцеговачке посланике.

Он је нагласио да осим застоја на европском путу, који БиХ гарантује сигурне инвестиције, због неусвајања буџета на државном нивоу није могуће имплементирати ни око 60 милиона евра макроекономске помоћи која иде директно буџетима, преноси Слободна Европа.

Економски аналитичар Вјеколав Домљан сматра посебно скандалозном чињеницу да нико не говори о дубоким структуралним реформама које су БиХ неопходне уколико жели да преживи глобалну економску кризу.

"Неформирање власти, недоношење буџета заправо значе да прилив средстава који је неопходан БиХ за финансирање спољнотрговинског дефицита, укључујући ту и средства ММФ-а, неће бити на располагању, што у коначници води врло тешкој економској ситуацији", тврди Домљан.

Због неусвајања буџета Савјет министара БиХ донио је два пута одлуку о привременом финансирању која је на снази до краја септембра. Предсједништво БиХ је у априлу, без подршке Небојше Радмановића, донијело буџет институција који је био увећан за око 11, 9 милиона евра у односу на нацрт који им је упутио Савјет министара.

Против нових ставки финансирања Фонда за повратак и војних пензија били су касније и посланици из РС, који су буџет одбацили због већих расхода, упозоривши и да су војне пензије ствар ентитета.

Иако је у међувремену Министарство финансија усвојило компромисни приједлог којим су средства пронађена унутрашњим прерасподјелама, буџет се ни јуче није нашао на дневном реду сједнице Предсједништва БиХ.



Оставите одговор