Робинс: ЕУ је одличан дом за БиХ

Одлазећи шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Гери Робинс изјавио је да Европу види као одличан дом за БиХ, али да БиХ на путу ка чланству у ЕУ и НАТО-у очекује тежак пут. "ОЕБС ће у остварењу тог циља помоћи колико год буде могао не зато што игра неку улогу која промовише циљеве ЕУ или НАТО, […]

петак, август 5, 2011 / 10:17

Одлазећи шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Гери Робинс изјавио је да Европу види као одличан дом за БиХ, али да БиХ на путу ка чланству у ЕУ и НАТО-у очекује тежак пут.

"ОЕБС ће у остварењу тог циља помоћи колико год буде могао не зато што игра неку улогу која промовише циљеве ЕУ или НАТО, већ зато што ради скупа с властима ове земље и многе од реформи које ова земља остварује скупа са ОЕБС-ом су заправо реформе које једна или друга организација траже ради остварења чланства", истакао је Робинс.

Оцијенивши да грађани БиХ заслужују политичаре који ће једнако вриједно радити на остварењу чланства у ЕУ Робинс је рекао да је изузетно важно да ЕУ задржи принцип правичности у приступу земаља потенцијалних кандидата.

Робинс сматра да су за политички застој у БиХ одговорни домаћи људи, не међународна заједница.

"Одговорност домаћих политичара је неупитна, а највећа је одговорност оних које су изабрали људи ове земље", рекао је Робинс за сарајевски недјељник "Дани".

Према његовим ријечима, улога међународне заједнице јесте да помогне, да води, али да треба увијек знати да главну ријеч у свему имају они који су изабрани да воде БиХ.



Оставите одговор