ПКС: Приштински ембарго кршење ЦЕФТЕ

Привредна комора Србије /ПКС/ оцијенила је да одлука администрације у Приштини да уведе ембарго на увоз робе из Србије представља драстично кршење Цефта споразума, па од ове организације, њених чланица, као и од ЕУ очекује осуду тог поступка. Привредна комора сматра да овај ембарго неће допринијети повећању промета, инвестиција, ни запослености на територији Унмик Косова, […]

четвртак, јул 21, 2011 / 15:01

Привредна комора Србије /ПКС/ оцијенила је да одлука администрације у Приштини да уведе ембарго на увоз робе из Србије представља драстично кршење Цефта споразума, па од ове организације, њених чланица, као и од ЕУ очекује осуду тог поступка.

Привредна комора сматра да овај ембарго неће допринијети повећању промета, инвестиција, ни запослености на територији Унмик Косова, те да ће драстично повећати обим робе чији се промет одвија у сивој зони, што ће довести до поскупљења и нанијети штету, прије свега, потрошачима.

Уз напомену да је Унмик Косово потписник Цефта споразума, Привредна комора у саопштењу наводи да је још раније изразила забринутост и упозорила на најаву из Приштине да ће предузети овај потез, истичући да се тиме значајно умањују достигнућа примјене Цефта споразума и штети привредном опоравку свих земаља региона, те кочи њихов развој и блокира процес приступања земаља западног Балкана Свјетској трговинској организацији /СТО/.

У саопштењу се подсјећа да је Привредна комора у мају о томе обавијестила високу представницу ЕУ Кетрин Ештон, као и шефа делегације ЕУ у Београду Венсана Дежера, те Цефту, премијера Србије и надлежна српска министарства.

ПКС у саопштењу наводи и одговор Дежера, који је истакао да је Европска комисија обесхрабривала увођење царине и косовских царинских печата за допрему робе из Србије, као и да се Цефта споразум мора у потпуности поштовати.

Споразум Цефта 2006. је најважнији документ који регулише трговину у региону, а њиме се потписнице обавезују да омогуће слободну трговину на својој територији на бази европских стандарда и стандарда СТО и ниједна потписница не може једнострано донијети мјере којима штити сопствено тржиште, као што је учинила Приштина.

На Косово и Метохију је за шест мјесеци ове године из Србије отпремљено робе у вриједности од 202,8 милиона долара, што је повећање од 15 одсто у односу на исти период прошле године.

У претходној години регистровани промет робе Србије са Косовом и Метохијом имао је вриједност од око 400 милиона долара, од чега је робе из Србије испоручено у вредности од 391,3 милиона долара, док је са територије Косова и Метохије у друге дијелове Србије допремљено робе у вриједности од 4,03 милиона долара.

На Косово и Метохију су допремани струја, пшеница, шећер, гориво, хартија, лијекови, уља, препарати за прање рубља и посуђа, производи за исхрану.

Влада у Приштини јуче је одлучила да уведе забрану увоза робе из Србије и тако примијени мјере реципроцитета због одлуке Београда да не призна царинске печате с ознаком једнострано проглашене републике Косово



0 КОМЕНТАРА

  1. ово је јединствен случај да економски инфериорна земља науди јачој уводећи јој ембарго. Умјесто да је Србија одмах укинула струју приликом проглашења независности, пази шта се дочекало

  2. тадићева Србија је банкрот држава и сваки прдеж из окружења може да их туца у мозак, али зато сликање уз кревељење поред хашких оптуженика тадићу помаже да остави лијеп утисак на оне у Бриселу, као одана слугењара!

Оставите одговор