Русија: Прохоров на челу "Праведне ствари"

Руски милијардер Михаил Прохоров, власник кошаркашког клуба Њу џерзи нест, изабран је за лидера руске странке Правое Дело (Праведна ствар) и обећао да ће од комуниста преузети мјесто друге најснажније политичке странке. Избор тајкуна металуршке индустрије на мјесто странке која се залаже за предузетнчке интересе и која подржава други пресједнички мандат Дмитрија Медведва 2012., прва […]

недеља, јун 26, 2011 / 16:00

Руски милијардер Михаил Прохоров, власник кошаркашког клуба Њу џерзи нест, изабран је за лидера руске странке Правое Дело (Праведна ствар) и обећао да ће од комуниста преузети мјесто друге најснажније политичке странке.

Избор тајкуна металуршке индустрије на мјесто странке која се залаже за предузетнчке интересе и која подржава други пресједнички мандат Дмитрија Медведва 2012., прва је појава неког моћног руског пословног човјека на политичкој сцени у готово десет година.

У наступном говору пред више од 170 чланова странке у Москви Прохоров је критиковао једностраначје у Русији, али је нагласио и да Праведна ствар није "опозициона" странка.

"Наша се земља зове Руска Федерација, али она је по својој структури царство. Овдје вриједи само предсједничка власт, а та врста управљања не може осигурати стабилност, да о развоју ни не говоримо", рекао је и најавио да ће странку касније ове године увести у парламент.

Он је истакао да ће у блиској будућности постати друга највећа странка а онда, касније, и прва.

"Морамо да вратимо парламент", рекао је Прохоров.

Прохоров, који одржава добре односе с Кремљом и чије богатство Форбс процјењује на 18 милијарди долара, такође је рекао да жели искључити ријеч "опозиција" из рјечника његове странке.

"Наши грађани ријеч опозиција повезују с маргиналним групама које су одавно изгубиле додир с реалношћу, а не с политичким странкама", рекао је Прохоров.

Владајућа Путинова Уједињена Русија има 315 од 450 заступничких мјеста у Думи, доњем дому руског парламента. Правое Дело је основано прије двије године и нема заступника у парламенту.

Након што је нафтни тајкун Михаил Ходорковски ухапшен и након што му је заплијењена имовина 2003. године, у вријеме док је предсједник био Владимир Путин а који ће се вјероватно кандидовати за предсједника наредне године, бизнисмени и тајкуни поштују неписано правило да се не мијешају у политику.

Прохоров је стекао богатство продајом четвртине дионица рударске компаније "Норилск никел" пред почетак финансијске кризе 2008. године.

Он има удио од 17 одсто у највећем свјетском произвођачу алуминијума "РУСАЛ" и 30 одсто у главном руском руднику угља "Полиус голд".



Оставите одговор