Пирати са софтвера

У БиХ прошле године комерцијална вриједност инсталисаног пиратског софтвера на личним рачунарима износила је 13 милиона америчких долара, док је стопа пиратства у односу на 2009. годину остала иста и износи 66 одсто – подаци су Међународног удружења произвођача пословног софтвера. Портпарол БСА у БиХ Мирна Милановић-Лалић рекла је да је неопходно наставити са напорима […]

уторак, мај 24, 2011 / 12:05

У БиХ прошле године комерцијална вриједност инсталисаног пиратског софтвера на личним рачунарима износила је 13 милиона америчких долара, док је стопа пиратства у односу на 2009. годину остала иста и износи 66 одсто – подаци су Међународног удружења произвођача пословног софтвера.

Портпарол БСА у БиХ Мирна Милановић-Лалић рекла је да је неопходно наставити са напорима усмјереним на смањење стопе софтверског пиратства, јер се на тај начин остварују значајне користи и директни дориноси развоју привреде у БиХ.

"Ми ћемо наставити са активностима усмјереним према компанијама које се баве продајом рачунарских програма и корисницима, јер смо на тај начин, уз подршку надлежних институција, до сада успјели смањити стопу пиратства за четири одсто у односу на 2004. годину", навела је Милановић-Лалић.

Према њеним ријечима, истраживање о софтверског пиратству, које се сваке године проводи у 116 земаља свијета, потврђује да корисници рачунарских програма препознају вриједности лиценцираних софтвера.

Милановић-Лалић је навела да би се се даљом едукацијом корисника требало указати да се пиратским софтвером сматра не само онај који се налази на П2П мрежама, него и онај који се више пута користи на различитим рачунарима, а за који је купљена само једна лиценца.

Комерцијална вриједност украденог софтвера у централној и источној Европи прошле године износила је 4,1 милијарда долара, а глобално, вриједност украденог софтвера је у 2010. години достигла рекордни износ од 59 милијарди америчких долара, што је скоро 100 одсто више у односу на 2003. годину када је проведено прво истраживање о софтверском пиратству.

Стопа софтверског пиратства је за скоро пола од 116 земаља које су укључене у ову студију, износила минимално 62 одсто, док на свјетском нивоу ова стопа износи 42 одсто. Стопе пиратства у земљама у развоју су два и по пута веће од оних које су забиљежене у развијеним земљама свијета, а комерцијална вриједност пиратског софтвера од 31,9 милијарди долара, представља више од пола од укупне вриједности на свјетском нивоу.



Оставите одговор