Десет мртвих на границама Израела на Дан накбе

Десет људи је погинуло, а неколико десетина повријеђено у насиљу које се догодило на границама Израела са Сиријом, Либаном и према појасу Газе, док Палестинци обележавају 63. "Дан катастрофе" (Накба), због оснивања јеврејске државе 1948. године. Израелске снаге отвориле су ватру на демонстранте на три одвојене локације, у покушају да спријече масу људи да пређу […]

недеља, мај 15, 2011 / 20:54

Десет људи је погинуло, а неколико десетина повријеђено у насиљу које се догодило на границама Израела са Сиријом, Либаном и према појасу Газе, док Палестинци обележавају 63. "Дан катастрофе" (Накба), због оснивања јеврејске државе 1948. године.

Израелске снаге отвориле су ватру на демонстранте на три одвојене локације, у покушају да спријече масу људи да пређу граничне прелазе, у најкрвавијем сукобу последњих година, јавила је агенција Ројтерс.

Медији у Израелу и Сирији наводе да су Израелци убили четворо људи након што је на десетине палестинских избјеглица ушло на окупирану Голанску висораван из Сирије.

Очевици су потврдили да су на граници са Либаном убијена четири Палестинца, пошто су израелске снаге отвориле ватру на демонстранте, опремљене каменицама, како би их спријечили да пређу границу.

Либанска војска је, према извјештајима, раније испалила неколико хитаца у ваздух у покушају да врати гомилу назад.

На прелазу ка појасу Газе Израелци су ранили 60 Палестинаца.

У Тел Авиву је у међувремену један Арапин камионом налетио на пјешаке и возила и том приликом убио једног човјека, а ранио 17 људи. Полиција покушава да утврди да ли је ријеч о случајном инциденту или о нападу, а очевици тврде да је возач, који је ухапшен, покушао да побјегне.

Сирија осудила отварање ватре

Сиријске власти осудиле су данас "криминалне активности" Израела на Голанској висоравни, граници те земље са палестинским територијама и на јужној граници са Либаном, гдје су израелске снаге убиле најмање осам пропалестинских демонстраната, а неколико десетина њих ранили.

Државна новинска агенција Сана пренијела је саопштење Министарства спољних послова Сирије, које је позвало међународну заједницу да Израел прогласи одговорним за инцидент, најкрвавији погранични сукоб последњих година, пренио је Ројтерс. До насиља је дошло у вријеме док Палестинци обиљежавају 63. "Дан катастрофе" (Накба), због оснивања јеврејске државе 1948. године.

Медији у Израелу и Сирији наводе да су Израелци убили четворо људи након што је на десетине палестинских избјеглица ушло на окупирану Голанску висораван из Сирије.

Очевици су потврдили да су на граници са Либаном убијена четири Палестинца, пошто су израелске снаге отвориле ватру на демонстранте, опремљене каменицама, како би их спријечили да пређу границу.

Нетанијаху: Одлучно бранимо свој суверенитет

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да је Израел одлучан да брани своје границе и свој суверенитет, у првом реаговању на насиље које је избило на границама са Либаном, Сиријом и појасом Газе на Дан накбе (катастрофе), како Палестинци зову годишњицу стварања Израела.

Нетанијаху је оцијенио да је циљ данашњих протеста да "подрију саму егзистенцију Израела" и да се демонстрати нису борили само за границе прије рата 1967. године, у коме је Израел освојио Западну обалу с источним Јеруслимом и појас Газе.

"Важно је да видимо реалност и да знамо с ким и са чим имамо посла", рекао је Нетанијаху.

Он је нагласио да је дао инструкције израелској армији да дјелује уздржано али да заустави све покушаје убацивања и изазов суверенитету Израела.

Прије него што су избили сукоби, Нетанијаху је рекао да он жали што постоје "екстремисти међу израелским Арапима и у сусједним земљама који су дан на који је држава Израел основана, у коме је основана израелска демократија, претворили у дан хушкања, насиља и беса".

Нетанијаху је на данашњој сједници владе оцијенио да су израелски Арапи једини Арапи на Блиском истоку и сјеверној Африци који уживају демократска права, једнакост и као грађанска права.



Оставите одговор