13. јули и Монтенегринство или како Вујановић фалсификује историју

Предсједник Вујановић наступа у јавности са антифашистичких позиција, али је више него јасно да његов сепаратизам и мржња иде стопама Секуле Дрљевића… Црногорски предсједник Филип Вујановић рекао је да Црна Гора државност дугује великанима четири црногорске династије и свима онима који су бројним искушењима уткали себе у најплеменитија остварења. "Величина 13. јулског антифашистичког устанка обавезује […]

понедељак, јул 13, 2015 / 08:35

Предсједник Вујановић наступа у јавности са антифашистичких позиција, али је више него јасно да његов сепаратизам и мржња иде стопама Секуле Дрљевића…

Црногорски предсједник Филип Вујановић рекао је да Црна Гора државност дугује великанима четири црногорске династије и свима онима који су бројним искушењима уткали себе у најплеменитија остварења.

"Величина 13. јулског антифашистичког устанка обавезује нас на трајно поштовање, али и на посвећеност његових темеља и развоја Црне Горе. То дугујемо и будућим генерацијама којима стварамо услове да у миру, складу и просперитету стварају друштво истинских вриједности", рекао је Вујановић.

Вујановић, као и већина вишедеценијске црногорске власти, јединих пресвучених комуниста који, као нигдје у Европи, од пада Берлинског зида нису сишли са власти, заборавља да је краљ Никола Петровић, посљедњи владар Краљевине Црне Горе, јасно наглашавао себе као Србина, односно српског краља.

Нова краљевина Срба, Хрвата и Словенаца за свог краља је имала Александра Карађорђевића и краљицу Зорку Петровић, што је ујединило двије српске династије и српске државе. Вујановић и његова болумента учинили су све да се ти ујединитељски напори пониште и да се развије што веће непријатељство према Србији.

Његош се окреће у гробу

Он је синоћ на свечаном пријему поводом Дана државности на Цетињу подсјетио да се овогодишњи Дан државности слави уз обиљежавање 70 година од побједе над фашизмом.

Он је нагласио да је Црна Гора, као дио југословенског антифашизма, имала грандиозно мјесто у антифашистичкој коалицији.

"Побједом антифашистичке Црне Горе дат је темељ мајском референдуму 2006. године када је Црна Гора вољом њених грађана обновила државну самосталност”, рекао је он.

И овај пут је пропустио да дода како је идеја независне Црне Горе под патронатом фашистичке Италије (читај НАТО), заживјела у Другом свјетском рату под вођством колаборационисте Секуле Дрљевића. Његов слоган Виво веро Монтенегро, управо су узвикивали 2005. године при натегнутом референдуму присталице Филипа Вујановића и Мила Ђукановића.

До које мјере иде њихова монструозност и сијање непријатељсва према Србима, најбоље говори да је за ових десетак година од одвајања од Србије, направљен нови правопис са потпуно новим словима, каква није познавала ни једна азбука до тада кориштена у Црној Гори. Ако се при том узме у обзир да још и прије формалног оцјепљења ова вјечна власт у Подгорици искључиво фаворизује латиницу, како на државној телевизији, тако и у државним институцијама, јасно је да се Његош на све ове кићене ријечи заправо окреће у гробу.

Овим темпом, за очекивати је да ће ускоро избацити и Петра Петровића Његоша из школског програма, будући да његов Горски вијенац обилује примјерима српског карактера Црне Горе, а и само дјело је посвећено "праху оца Србије Карађорђу".

Вујановић је поручио да држава Црна Гора јасно види своје мјесто у европској и евроатлантској породици, чврсто опредијељена да афирмише темељне цивилизацијске вриједности којима се гарантује мир и солидарност међу народима и државама.

Поводом 13. јула – Дана државности Црне Горе извршена је почасна артиљеријска паљба у Подгорици са брда Горица.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *