Биткоином ћу те, биткоином ћеш ме: Сикирајте се што му је опала вриједност

Виртуелна валута биткоин изгубила је четвртину своје вриједности послије спора око тога како извести велико апгрејдовање софтвера.

субота, јул 15, 2017 / 00:57

И поред великог пада, биткоин вриједи преко три пута више него прије годину дана. Сада је на око 2.300 долара, док је средином јуна био изнад 3.000 долара. Најпознатија виртуелна валута доживјела је велики пад који би могао да ескалира у прави крах, али је могуће и да се ништа не промијени, наводи Асошијетид прес.

Будућност биткоина зависи од тога да ли они који га одржавају могу да се до краја мјесеца договоре о спровођењу великог апгрејдовања софтвера како би се повећали капацитети пренапрегнуте мреже.

Нијесу, међутим, сви сагласни. Неки међу биткоин “рударима”, односно људи које добијају награде у виртуелној валути за то што се њихови компјутери користе за сложене математичке операције за овјеру трансакција, не подржавају те промјене. Подјела између “рудара” и оних који користе биткоине, међу којима је доста старт-апова и неколико великих компанија, могла би да доведе до панике на тржишту биткоина које вриједи око 39 милијарди долара.

Биткоин је дигитална валута која није повезана ни за једну банку или владу. Основна замисао је да биткоин нико не може да контролише и да њиме може несметано да се плаћа, али је то и његова слабост – ако нико не може да га контролише, онда нико не може ни да интервенише како би се спријечиле превелике осцилације у вриједности.

Власници биткоина могу да га дају или примају анонимно преко интернета, због чега је привлачан и криминалцима који тако могу да тргују дрогом, оружјем и другом робом без знања власти. Трансакције се остварују преко изузетно сложених матеметичких операција за који су потребни велики компјутерски капацитети. За то су важни људи који “виртуелно” уступају своје компјутере. Ти компјутери онда обрађују сложене матемтатичке операције, а њихови власници заузврат могу да добију биткотине.

Због раста тржишта, мрежа на којој функционише се показала као ограничене, па су кашњења у исплатама постала учесталија. Програмери су нашли начин да се убразју ти процеси прерадом главне базе “блокчеин” (Блоцкцхаин). Међу присталицама промјене су Мајкрософт (Мицрософт), мјењачница за бикоине “Коинбејс” (Цоинбасе) и други који желе да се биткоини више користе у трговини.

Присталице промјене су дале рок до 31. јула и запријетили да неће признавати трансакције које потврђују “рудари” који нијесу прихватили апгрејд. То би могло да створи велику неизвјесност у биткоин заједници, јер нико неће са извјесношћу знати да ли су биткоини које је дао или примио прошли кроз систем на ваљан начин. Неки из заједнице “рудара”, попут кинеског гиганта за опрему за рударење Битмејн (Битмаин), нијесу назначили подршку новом систему.

АП наводи да би подјеле могле да доведу до двије или чак и више некомпатибилних верзија биткоина, што би могло да доведе до хаоса, па можда и нестанка биткоина које је неко купио.

Сајт за подршку битцоин.орг посавјетовао је кориснике да не прихватају биткоине два дана прије рока и да чекају како ће се разријешити ситуација прије него што опет почну да тргују том виртуелном валутом.

Асошијетид прес оцењује да је иза целог спора новац – неке компаније које окупљају “рударе” верују да би нови систем могао да доведе до смањење накнада за трансакције, што би им смањило профит.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *